回台後有一度急需用錢,於是前幾天拿著我的 ABN Bank 卡(荷蘭銀行的母銀行是比利時的 Fortis Bank)要在台灣的 ATM 領錢時,螢幕一直出現「餘額不足」的訊息,但上網查 internet banking 明明還有錢,心中覺得詭異。

一開始還以為只是單家銀行出了問題(可以使用 Maestro 系統國際提領的銀行在台灣本就不多),這幾天連續跑了許多家銀行都無法順利領錢。只有在土銀好不容易才領出 1 萬台幣(按理說我的帳戶國外提領上限是每天 600 歐),心裡還狐疑:靠!歐元是有跌這麼多嗎?

後來上網一查,終於發現問題在哪裡!請看下列兩則歐洲金融報導。

 【報導一】(消息來源:http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.901754)

標題:Banken blokkeren bankkaart buiten Europa

            (Blocking Bank Cards Outside Europe)

De belangrijkste Belgische banken zullen vanaf 17 januari 2011 hun debetkaarten blokkeren voor gebruik buiten Europa. Dat meldt Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Test-Aankoop noemt de maatregel "ronduit schandalig en compleet absurd".

(比利時主要銀行,自2011117起,將禁止使用debit卡在歐洲以外的地方使用。「Test-Aankoop」組織說此舉是一種「absolutely outrageous」且「completely absurd」的行為)

Vanaf 17 januari zal het niet langer mogelijk zijn om met uw debetkaart, zeg maar de "gewone bankkaart" te betalen of geld af te halen buiten Europa. De belangrijkste Belgische banken zullen die mogelijkheid gewoon blokkeren. Concreet gaat het meestal om de Maestro-functie van de bankkaart die buiten Europa wordt geblokkeerd. Belgen in het buitenland moeten dus voortaan betalen met een kredietkaart of cash.

(比利時各銀行決定,自1月17日起無法再使用 debit card(Maestro系統)在歐洲以外的地區付帳或提領當地現金。比利時人在歐洲以外的區域屆時只能使用信用卡或換匯現金)

Volgens Febelfin wordt deze maatregel genomen omwille van veiligheidsredenen. "Deze nieuwe maatregelen werden ontworpen om misbruik van debetkaarten buiten Europa tegen te gaan. De laatste maanden bleek immers dat "skimming" van debetkaarten op automaten toeneemt", zo stelt Febelfin. Bij "skimming" wordt de geheime code ontvreemd en worden de gegevens op de magnetische strook van de kaart gekopieerd waardoor fraudeurs valse kaarten kunnen aanmaken.

(基於安全考量,銀行作成此一決策,主要是為了防止 debit card 在歐陸以外的地方被不當濫用。因為上個月報導,debit card 在歐陸以外區域在 ATM「被盜刷」的情況非常嚴重,只要安全密碼被盜,安全磁條被複製後,就可以盜刷) 

De Belgische en Europese banken hebben sterk geïnvesteerd in veilige technologie. Dit houdt in dat transacties in België en Europa verwerkt worden op basis van de chip en niet meer op basis van de magnetische strook. Hierdoor is er voor betalingen binnen Europa geen probleem.

(比利時及歐洲銀行重金投資在安全防盜科技上,例如改使用chip系統而非磁條,而在歐洲境內使用並無問題。(謎之音:哼!既然科技這麼先進,那為何只要一出歐洲就有問題?))

 

【報導二】(消息來源:http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.942852)

 標題:Geld afhalen buiten Europa wordt beperkt

              (Cash Withdrawal outside Europe is Limited)

Vanaf vandaag wordt het iets moeilijker om met een gewone bankkaart geld af te halen in landen buiten Europa. De belangrijkste Belgische banken blokkeren de bankkaart buiten Europa, naar eigen zeggen om veiligheidsredenen.

(要在歐洲以外地區以提款卡在當地提款機提領當地貨幣變得困難。因為比利時各大銀行宣布,基於安全理由考量,他們將限制他們的客戶以提款卡在歐洲以外區域以自提機提領當地貨幣)


De maatregel werd al in november vorig jaar aangekondigd en werd toen op heel wat protest onthaald, onder meer van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. De banken verdedigden zich met de stelling dat amper 2 procent van de mensen die buiten Europa reizen, hun bankkaart gebruiken om daar te betalen of geld af te halen.

(這項新措施在去年十一月公布,並且接到許多消費者組織的抗議。但銀行辯稱:只有不到兩成的客戶會使用卡片在國外提領當地貨幣,因此並沒有侵害大多數客戶的權益)(謎之音:我剛好就是那兩成?!) 

 

雖然報導是說比利時銀行,不過因為荷蘭銀行的母銀行也是比利時銀行,所以也受到波及,包括荷蘭另一家大銀行 ING 也有影響。以前覺得ABN 好用的地方在於,即便回到台灣,也可以直接提領台幣,只要考慮匯差即可。加上我的 package 沒有收手續費,算是很方便。以前從歐洲到美加開會,也是帶卡片即可提領當地貨幣,這在匯率不佳的機場要搭交通工具到市中心格外方便。

現在不知道銀行所謂的「歐洲」指的是「歐盟」?「歐元」?還是「歐洲」?
如果是指「歐盟」,則到挪威、冰島、瑞士也都無法提錢,這三個不是歐盟國家。
如果銀行指的是「歐元」國家,那可多了,很多申根國都不用歐元呀,像英國就更不用提了

比利時的消費者組織跳出來說「de maatregel "ronduit schandalig en compleet absurd"」,意思是說這項措施是「absolutely outrageous and completely absurd」原來連他們歐洲人都知道自己幹了豬頭豬腦的事!(我的歐洲朋友們,你們應該可以理解我此刻的憤怒跟震驚,這句中文就不要再 google 翻譯了)

arrow
arrow
    全站熱搜

    潔西卡的專業流浪 發表在 痞客邦 留言(5) 人氣()